Verslag GrandPrix jeugdschaaktoernooi Almere


Zaterdag 23 november was een feestdag voor de schakende jeugd van Almere en omstreken. Jongens en meisjes van Schaakvereniging Almere, van Amsterdamse schaakverenigingen, maar ook  van diverse scholen, speelden honderden schaakpartijen tegen elkaar. Het was een lust voor het oog van de schaaktrainers! Al dat fanatisme, al die creativiteit, al die spanning op de gezichtjes maakten dit een toernooi om nooit meer te vergeten. Wie zegt dat de schaaksport een suf imago heeft, weet niet wat hij zegt.

IMG_0225

Met een record aantal van 85 deelnemers werd er wel een grote druk gelegd op de schouders van de organisatoren. Maar met mensen als André Sijpkes, Ton Sprong en alle andere vrijwilligers die van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag zich het vuur uit de sloffen liepen, weet je dat het nooit kan misgaan. En laten we ook het Rabobank Coöperatiefonds niet vergeten! Dankzij de bijdrage van de Rabobank worden er dit jaar op diverse scholen in Almere schaaklessen aangeboden door een officiële jeugdschaaktrainer. Mede daarom was het aantal deelnemende scholieren dit jaar zo groot. Maar dank ook aan Schaakvereniging Almere, waar steeds meer jeugd wordt opgeleid tot heuse schakers.

IMG_0250

Er werd in 11 groepen van 7 of 8 kinderen gestreden om een eerste, tweede en derde plaats. Voor de winnaars was er een  echte beker. Wie geen prijs won, ging toch naar huis met een vaantje ter herinnering aan deze fijne dag. Het is ondoenlijk om  uitgebreid verslag te doen van de strijd in al die 11 groepen, maar ik wil toch een paar opmerkelijke prestaties noemen.

In groep 11 won de vijfjarige (!) Thomas Kutchoukov al zijn partijen met overmacht. Waar moet dat heen met deze  jongeman? Er schijnt al belangstelling voor hem te zijn vanuit het buitenland.
Groep 8 werd gewonnen door Teun de Kruif van De Droomspiegel, op de voet gevolgd door Aditya Mahesh van de  Letterland, die ook al zo goed had gespeeld in het promotietoernooi van de Schaakbond Amsterdam. Maar ook Thorvald  van Beek (Letterland) deed goed mee in deze groep.
De eerste prijs in groep 7 werd beslist in een onderling duel tussen Dalya Mang, het meisjestalent van de schaakvereniging  Almere en Soltaan Bouhamra van De Delta. Beiden hadden al hun partijen gewonnen. Voor aanvang van deze beslissende  match speelden zij al enkele oefenpotjes, waarvan ik de uitslag niet weet. Wel weet ik dat Dalya er uiteindelijke met de eerste prijs vandoor ging.

IMG_0230 James Ferreira van Deun van De Delta speelde voor het eerst van zijn leven een echt toernooi en wist beslag te leggen op de tweede  plaats in groep 6. Maar opmerkelijk was ook de 5e plaats voor Kian Blufpand van de Lettertuin die nog maar pas is begonnen met  schaken.
In de hogere groepen werd de strijd bepaald door kinderen die lid zijn van een vereniging. Bijzondere prestaties van SVA leden  waren  er van Jessie Mang en Jimmy Zheng (2e en 3e in groep 5), Alexander Salomons (1e in groep 4), Daniel Kutchoukov en Ischa  Abraham  (2e en 3e in groep 2) en Jeroen van den Berg die in de hoogste groep er net niet in slaagde toernooiwinnaar te worden. Sipke  de Boer  won het Almeerse GP toernooi van 2013 en ging er met de wisselbeker vandoor richting Amsterdam.

Dit toernooi heeft duidelijk gemaakt dat de schaaksport springlevend is en dat Almere barst van het schaaktalent. Het werd  gehouden  een dag nadat de schaakwereld een nieuwe wereldkampioen begroette: de 22-jarige Noor Magnus Carlsen. Het is inmiddels  alweer 78  jaar geleden dat we een Nederlandse wereldkampioen hadden, Max Euwe. Wat zou het mooi zijn om in 1935, honderd jaar na  Euwe, een  nieuwe Nederlandse wereldkampioen te hebben?

Er is heel wat werk aan de winkel voor ons als  jeugdbegeleiders en schaaktrainers. Maar wat is er mooier dan hard werken? Juist, nog  harder werken!