Open Nederlands Jeugd Kampioenschap 2013


Tijdens de zomer worden er voor de thuisblijvers overal in Nederland schaakevenementen georganiseerd, voor volwassenen, maar ook voor de jeugd. Misschien wel het grootste, maar zeker het zwaarste jeugdtoernooi is het meerdaagse Open Nederlands Jeugd Kampioenschap, dat dit jaar voor de 39e keer werd gehouden in Borne. Hier wordt van beginners tot grootmeesters gestreden om de kampioenstitel in 6 leeftijdscategorieën. Behalve een titel staan er ook heuse geldprijzen op het spel. Sommige schaakverenigingen grijpen deze gelegenheid aan om een schaakkamp te organiseren met allerlei activiteiten rondom het toernooi. Wellicht een idee om te onthouden? Dit jaar deden er overigens twee Almeerse jeugdleden mee, en met succes! Reden genoeg om verslag te doen van dit grootse evenement.

Gespeeld werd er in Sportcentrum ’t Wooldrik in Borne. Dit is een mooie, rustige locatie met een zwembad naast en voetbalveldjes voor de deur. Volop gelegenheid dus om tussen de partijen door even te ontspannen. In het Sportcentrum waren er drie grote zalen beschikbaar: één voor de A, B en C categorie, één voor de D, EF en GH categorie en één voor analyse. En die ruimte was ook wel nodig, want het deelnemersveld bestond uit ruim 250 schakers verdeeld over acht nationaliteiten,   variërend in leeftijd van 5 tot 20 jaar en variërend in sterkte van 0 in de GH categorie (t/m 8 jaar) tot 2251rating in de A goep (t/m 20 jaar).

Op de website werden per categorie een aantal partijen getoond en werd er bovendien live verslag gedaan van de gebeurtenissen gedurende de dag. Leuk waren ook de ‘diepte-interviews’   met jeugdspelers van alle leeftijden. Zo weet ik bijvoorbeeld nu dat de 7-jarige Matthijs Salomons van De Pionnetjes uit Leiden naast schaken houdt van reizen met het openbaar vervoer en naar een onbewoond eiland het liefst een straaljager en benzine zou meenemen. Wil je het zelf lezen, ga dan naar http://www.onjk.nl/

Maar ik was toch vooral geïnteresseerd in de prestaties van de broertjes Daniel en Thomas Kutchoukov. Daniel speelt al twee seizoenen met succes in onze clubcompetitie en Thomas gaat het komende seizoen laten zien wat hij allemaal kan. Beiden waren ingedeeld in de GH categorie (geboren in 2005 of later). Ik vond het wel wat vreemd dat GH en EF werden samengevoegd tot één groep met in totaal 79 deelnemertjes. Omdat er ingedeeld werd volgens het Zwitsers systeem, kon het dus gebeuren dat onze Daniel slechts één partij speelde tegen iemand uit GH en voor de rest alleen tegen spelertjes uit EF! Desondanks deed hij het geweldig.

De eerste ronde werd op maandagmiddag gespeeld. De familie Kutchoukov was zondagmiddag laat thuis gekomen van vakantie in Bulgarije. Ik denk dat het daarom niet zo geweldig ging.  Waarschijnlijk moesten ze ook even wennen aan het speeltempo (40 min per persoon per partij met 30 seconden bijtelling per zet), want binnen een half uur hadden ze allebei verloren. Gelukkig wist Daniel daarna het vakantiegevoel van zich af te schudden en won twee van de drie partijen op dinsdag, wat hij op woensdag herhaalde.  Donderdag werd er slechts één partij gespeeld en gewonnen. Met 5 uit 8 stond hij gedeeld tweede, 1 punt achter Miguel Ange Garceran Wang, een talent uit Hong Kong die de uiteindelijke winnaar zou worden in GH. Vrijdag moest de achtervolging worden ingezet. Hij won opnieuw twee van zijn drie partijen. Heel jammer dat hij die dag één moment niet goed oplette en plotseling verloor van een niet eens zo sterke tegenstander, anders had hij zijn Chinese concurrent achterhaald. Nu bleef hij 1 punt achter. Het zou dus op zaterdag, de slotdag, moeten gebeuren. Maar helaas voor Daniel trof hij het niet erg met de loting, want hij moest zijn eerste partij spelen tegen Rembrandt Bruil. Deze jongen was niet alleen twee jaar ouder, maar had ook de op één na hoogste rating in de EF groep(1540). Daniel heeft in deze partij gevochten als een leeuw en stond zelfs na de opening veel beter. Helaas koos hij daarna een verkeerd plan en liet zich verrassen door een slimme dubbele aanval. Hierdoor verloor hij een stuk en werd door Rembrandt knap van het bord gezet. Daniel was ontroostbaar, helemaal toen bleek dat zijn concurrent ook had verloren. Het kostte zijn vader veel moeite en een ijsje om hem te kalmeren. Er moest immers nog 1 partij gespeeld worden!

Maar zijn nederlaag tegen Rembrandt had hem zoveel energie gekost, dat het niet meer lukte en de laatste partij ging ook verloren. Gelukkig voor hem lieten zijn concurrenten ook allemaal punten liggen, waardoor hij uiteindelijk met 7 uit 13 op de tweede plaats eindigde, mede door de grote hoeveelheid weerstandspunten. Zo zie je maar weer: elk nadeel heeft zijn voordeel. Daniel mag trots zijn op zichzelf.

En de kleine Thomas? Met zijn 5 jaar was hij de allerjongste deelnemer van het veld, maar zeker niet de zwakste. In het begin was het nog even wennen, maar halverwege het toernooi kwam hij echt op stoom. Het was een genot om te zien hoe hij vanachter zijn stukken (het viel voor hem niet mee om er overheen te kijken) loerde op elke kans om zijn tegenstanders mat te zetten. En mat zetten kan hij! Hij deed dat liefst 4 keer en eindigde met 5,5 punten netjes op de 15e plaats in de GH groep. Hou hem maar in de gaten volgend jaar! Want ze gaan allebei weer mee doen in 2014. Dat Zyon Kollen (2225) zijn titel in de A groep prolongeerde, is natuurlijk maar bijzaak voor ons in Almere.