Twee Almeerse titels tijdens Nationale Pupillendag 2014


Niet eerder deden er zoveel Almeerse schakertjes mee aan de Nationale Pupillendag 2014 in Roosendaal. Maar liefst 6 jongens en meisjes hadden zich weten te plaatsen voor dit Nederlands Kampioenschap. Er werd gestreden in drie categorieën: F, G en H.
003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H, geboren in 2007
In de jongste groep boekte Thomas Kutchoukov een schitterend resultaat door met 6 uit 7 de tweede plaats te bemachtigen. Hij verloor alleen van Yichen Han, de uiteindelijke winnaar. En dat ondanks het feit dat hij zich niet zo lekker voelde! Gaat hij zijn grote broer achterna? Ik denk het wel! Maar laten we niet vergeten dat ook Mandy Zheng van zich liet horen. Met 2,5 punt eindigde zij op een keurige 27e plaats. Dat belooft nog wat voor de toekomst!

G, geboren in 2006
Dalya Mang had zich overtuigend geplaatst voor dit Nederlands Kampioenschap en behoorde daardoor tot een van de outsiders voor de titel. Met drie overwinningen en een 21e plaats heeft ze het prima gedaan. Met een beetje meer zelfvertrouwen had er zelfs nog wel meer in gezeten. Dat gaan we volgend jaar zeker zien! Micha Lindenaar begon uitstekend met een overwinning op de sterke Wessel Adema en eindigde met 4 punten boven verwachting op de 13e plaats! Gewoon doorgaan, Micha!

F, geboren in 2005
Duncan Klaren is nog maar pas op schaken, maar wist zich verrassend te plaatsen voor dit NK. Dat is natuurlijk al een hele goede prestatie, maar dat hij ook nog met 3,5 punt de 24e plaats zou behalen (van de 50 deelnemers), had niemand kunnen denken. Maar Duncan deed het zomaar! Ook bij hem zit er nog heel veel rek in, dus ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Een week voordat in Roosendaal de Nationale Pupillendag gehouden zou worden, vroeg ik aan Daniel Kutchoukov of hij het niet spannend vond om in de F-categorie opnieuw te moeten bewijzen dat hij de sterkste schaker is in zijn leeftijdscategorie. “Nee”, antwoordde hij zelfverzekerd, “want ik wil laten zien dat mijn overwinning in de E-categorie geen toeval was”.
Hij voegde afgelopen zaterdag in Roosendaal de daad bij het woord en werd opnieuw op magistrale wijze jeugdkampioen van Nederland met 7 punten uit 7 partijen, ditmaal in zijn eigen leeftijdscategorie, de F’jes.

De eerste drie ronden verliepen gladjes voor Daniel. Hij kwam nergens in gevaar en won drie keer op rij zonder moeite. In de 4e ronde kreeg Daniel voor de zoveelste keer te maken met Khoi Pham, zijn eeuwige rivaal. En net als bij het E-kampioenschap wist hij Khoi, ook een zeer groot talent, in een  Spaanse partij te verslaan met een mooi uitgevoerde mataanval.
Het wedstrijdverloop begon toen heel veel te lijken op dat van een aantal weken geleden, toen Daniel de titel greep in de E-categorie. Ook toen kreeg hij na zijn overwinning op Khoi te maken met de tegenstander die de hoogste rating in de groep had: Siem van Dael (1607). Nu wachtte hem Miquel Angel Garceran Wang (1168), die zich in augustus had geplaatst via het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Borne.

De partij tegen deze Wang was dus zeer belangrijk en toonde duidelijk aan hoezeer Daniel is gegroeid het afgelopen jaar. Want voor de partij nam hij nog even de tijd om samen met mij te kijken naar de partijen die Wang tot nu toe had gespeeld. We constateerden dat Miquel een voorliefde heeft voor de lange rokade en met wit vaak 1.d4 opent, gevolgd door Pc3 zonder eerst c4. “Dat is slecht”, zei Daniel en ging vervolgens meedoen aan een van de nevenactiviteiten, het WK ‘Stukken Opzetten’, dat hij won. De winstpartij tegen Miquel is echt imponerend en de moeite waard om na te spelen. In het verleden werden de partijen van Daniel nog wel eens ontsierd door onnodige angst voor de tegenstander of juist overmoedigheid, maar nu heeft hij een juiste balans gevonden tussen respect voor de tegenstander en geloof in eigen kracht. De partij tegen Wang laten Daniel’s grote aanvalskracht, sterk positioneel gevoel en grote tactische vaardigheid zien.

Na deze twee zeer belangrijke overwinningen was het zaak voor Daniel om niet te verslappen, zoals hij in het verleden wel eens deed. Maar ook zijn wedstrijdmentaliteit is aanzienlijk beter geworden het afgelopen jaar en probleemloos schoof hij de laatste twee partijen naar winst. Fantastisch gedaan en nu op naar het Europees Kampioenschap!

npd2014

Tenslotte moet nog vermeld worden dat bij de meisjes Kavya Raulji er met de titel vandoor ging, een titel die ze meeneemt naar Almere, want daar komt ze volgend seizoen weer spelen. Daardoor verkeren we in de unieke situatie dat we twee Nederlandse jeugdkampioenen in onze gelederen hebben! Wat een luxe!

 

 

 

 

 

 

  ( ) -   ( )
  ( )

Download games
ChessTempo PGN Viewer

  ( ) -   ( )
  ( )

Download games
ChessTempo PGN Viewer